FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om paviljonger och liknande solskydd.

Vad är en paviljong?

En paviljong är en fristående byggnad som ofta är avsedda för att skydda mot regn och sol. Ordet kommer från det franska ordet pavillion som i sin tur härstammar från det medellatinska ordet papilio som betyder just tält.

Den vanligaste typen av paviljong är förmodligen det som säljs i butiker med utemöbler. Att ha en paviljong på trädäcket eller i trädgården är ett bra sätt att skapa en lugn och behaglig atmosfär bortom sol och regn.

De flesta av dessa paviljonger brukar även ha sidoväggar som är avtagbara. Du hittar dessa produkter hos butikerna vi listar här.

Vad skiljer paviljong från ett tält?

En paviljong kan på många sätt vara ett tält, men i så fall ett tält som är ganska högt så att man kan stå i det. En paviljong bör kunna stå uppe under en längre tid och t.ex. över en hel säsong medan t.ex. ett partytält är provisoriskt för de dagarna man behöver det.

Kvaliteten på tyg och ställning är ganska hög på många paviljonger och även designen har en stor betydelse eftersom det blir en mer permanent lösning.

Var hittar jag billiga paviljonger?

Många lågprisvaruhus med utbud av utemöbler brukar ha paviljonger också. Men om du vill komma billigt undan så var ändå noga med att du får kvalitet. Både ställning och tyg bör hålla en hög kvalitet och många bra paviljonger med det vanliga måttet 3×4 m kostar från 3000 kr och uppåt.

Vi rekommenderar att du tittar igenom utbudet hos butikerna som vi listar här på sidan.

Går det att kombinera en soffgrupp med en paviljong?

Det går utmärkt att kombinera en paviljong med en soffgrupp. Det blir en perfekt myshörna i trädgården som man kan skydda mot både sol, vind och regn. De flesta soffgrupper går in under en paviljong på 3×4 m men givetvis bör du kolla måttet på soffgruppen först.

Vilka material är vanliga för paviljonger?

Ställningen tillverkas ofta i trä eller metall. Sen finns det mer eller mindre diskreta ställningar, allt beroende på hur du vill att designen ska vara.

Tyget är ofta tjockare och skyddar bra mot vind och vatten. Däremot rekommenderas det att du behandlar tyget med vattenavstötande material enligt anvisningar (vanligt vart annat år). Här finns olika lämpliga impregneringssprayer.

 

Kommentarer är stängda